Čo sú to cyklodreziny? Kde premávajú? Čo si vziať so sebou? A čo môžem vidieť?

Trať medzi stanicou Hronec a Čierny Balog - časť Šánske našla svoje nové jedinečné využitie - jazdu na cyklodrezinách.

Čo je to cyklodrezina?

Cyklodrezina je ľahké koľajové vozidlo, ktoré je poháňané silou svalov na princípe bicyklovania. Drezina v minulosti slúžila na prepravu robotníkov po koľajniciach k miestu výkonu práce, zvyčajne do hlbokých dolín lesov, ktorých ťažba bola vtedy hlavnou hospodárskou činnosťou. Dnes sa celá úzkokoľajová lesná trať a jazda Čiernohronskou železničkou využíva len na prepravu turistov a tak aj dreziny sú prispôsobené na dobrodružnú jazdu návštevníkov na princípe bicyklovania. Každá cyklodrezina je vybavená prúteným košíkom a piknikovou dekou. Rovnako je tu možnosť objednať si piknikový kôš s regionálnymi dobrotami.

 Čo treba vedieť o jazde na cyklodrezine?

Cyklodrezina je určená pre 2 ž 3 dospelé osoby a 1 dieťa. Aspoň jedna osoba na cyklodrezine musí byť plnoletá. V zadnej časti sa nachádza sedačka určená na prevoz 1 dospelej osoby alebo dieťaťa. V prednej časti sa nachádza sedačka určená na prevoz 1 dieťaťa. Sedačky sú vybavené bezpečnostnými pásmi. 2 osoby sedia na bicykli " s výškovo nastaviteľnými sedadlami, 2 osoby sedia za / pred nimi na sedačkách.

Čo treba vedieť o jazde na cyklodrezine? 

Poldenné výlety cyklodrezinou 

Trasa vedie z obce Hronec na výhybňu Šánske, kde je potrebné cyklodrezinu pomocou točne otočiť a vrátiť sa späť podľa platného grafikonu (časových intervalov). Spolu má spiatočná trasa 10 km. Trasa v smere Hronec - Šánske (5 km) je rovinka s miernym stúpaním, ale naspäť sa už iba zveziete. Konečnou je výhyybňa (zastávka) Šánske, kde na nachádzajú dva altánky, detské ihrisko, zábavno-náučného infopanely a ohnisko. Podˇa platného grafikonu ČHŽ sem prichádzajú vlaky s budeftovým vozňom.

Celodenné výlety cyklodrezinou a vlakom

Trasa vedie z obce Hronec na výhybňu Šánske, kde je potrebné cyklodrezinu pomocou točne otočiť, uzamknúť a nastúpiť na vlak podľa platného grafikonu. Vlakom prídete do Čierneho Balogu na hlavnú stanicu, kde sa nachdáza staničné múzeum, reštaurácia Lampáreň a môžete sa občerstviť. V cene máte ešte 1 spiatočnú trasu vlakom. Vybrať si môžete nasledovne: Zelená trasa do Vydrovskej doliny s Lesníckym skanzenom (v r. 2024 uzavretý) alebo Modrú trasu smer Dobroč, ktorá je svetovou raritou a prechádza cez futbalové ihrisko, tu je na konečnej Dobroč možné vystúpiť a ísť na ľahkú túru na vyhliadkovú vežu Pustý vrch. Následne prichádzate späť vlakom na výhybňu Šánske, kde prestúpite na cyklodrezinu do Hronca. Spolu má spiatočná trasa cyklodrezinou 10 km a spiatočná trasa vlakom na 2 trasách 16-18 km. 

 Celodenné výlety cyklodrezinou

Trasa vedie z obce Hronec do obce Čierny balog, kde je potrebné cyklodrezinu pomocou točne otočiť a vrátiť sa späť podľa platného grafikonu (časových intervalov). Spolu má spiatočná trasa 18 km. Cestou je zastávka Šánske, kde na nachádzajú dva altánky, detské ihrisko, zábavno-náučného infopanely a ohnisko. Celodenné výlety cyklodrezinou sú dostupné len mimo vlakovú sezónu Čiernohronskej železnice (od 16.09. - 03.11.2024)

 Kedy a kde sa jazdí cyklodrezinou?

Cyklodreziny sa môžu pohybovať po určenej železničnej trati výhradne v termíny mimo prevádzku Čiernohronskej železnice, tj. mimo termíny vlakovej sezóny uvedenej nižšie.

1. TRASA HRONEC – Čierny Balog, časť ŠÁNSKE a späť:
Cyklodrezina v smere Hronec – Šánske má povolený prejazd v termínoch od 30.03. do 03.11.2024.
Cyklodrezina má povolený prejazd výhradne v termínoch mimo prevádzku Čiernohronskej železnice nasledovne:
- v smere Hronec – Šánske v čase 09:00 - 11:00, 13:00 - 14:00, 16:00 - 17:00 hod.
- v smere Šánske – Hronec v čase 11:00 - 12:00, 15:00 - 16:00, 17:00 - 18:00 hod.

2. TRASA HRONEC – Čierny Balog, hl. stanica ČHŽ a späť:
Cyklodrezina v smere Hronec – Č. Balog, hl. stanica ČHŽ má povolený prejazd v termínoch od 15.09. do 03.11.2024.
Cyklodrezina má povolený prejazd výhradne v termínoch mimo prevádzku Čiernohronskej železnice nasledovne:
- v smere Hronec – Č. Balog, hl. stanica ČHŽ v čase 09:00 - 11:00, 13:00 - 14:00 hod.
- v smere Čierny Balog, hl. stanica ČHŽ – Hronec v čase 11:00 - 13:00, 14:00 - 16:00 hod.

  

NOVINKOUpiknikové koše s dekami ku každej cyklodrezine a možnosť zapožičania si športových potrieb na voľnočasové aktivity počas výletu cyklodrezinou. Ku každej cyklodrezine si môžu turisti doobejnať aj piknikový balíček s regionálnymi prouduktami v hodnote 20€, ktorý obsahuje regionálne pečivo, syry, remeselné piva alebo ríbezľové víno a darčekové predmety z Horehronia.

 

Čo môžu turisti vidieť a kde sa zastaviť?

Trať vedie krasovým územím popri meandroch Čierneho Hrona v Hrončianskej doline v príjemnom prostredí nedotknutej prírody.

Turisti si môžu oddýchnuť  na zastávke Svätý Ján s veľkým dreveným prístreškom a ohniskom s možnosťou opekania. Je tu výhybka, alebo si dreziny môžu turisti medzi sebou vymienať. Pozor je nevyhnutné zdržiavať sa v zmysle povolených smerov jazdy cyklodrezinou, aby nedošlo k zrážke.

Ďalšia zastávka je na začiatku Čierneho Balogu v časti výhybňa Šánske s dvomi dreveným prístreškami,  detským ihriskom, zábavno-náučnými infopanelmi a ohniskom. 

V Šánskom si môžu turisti počas hlavnej letnej sezóny odparkovať a uzamknúť dreziny a nastúpiť na vláčik Čiernohronskej železničky, ktorá smeruje priamo do Čierneho Balogu a následne pokračuje aj do Lesníckeho skanzenu vo Vydrovskej doline alebo na Dobroč cez futbalové ihrisko.

Popri trati zároveň vedie nový asfaltový cyklochodník bez prístupu motorových vozidiel, preto je Hrončianska dolina obľúbenou destináciou pre rodiny s deťmi a turistov na bicykloch, kolieskových korčuliach, či elektrobicykloch, pretože v regióne sa nachádza až 14 požičovní elektrobicyklov.

Zastávky a body záujmu:

výhybňa Svätý Ján – prístrešok   48.781127, 19.592871

výhybňa Šanske - prístrešky s preliezkami, ohniksom a zábavnými infopanelmi 48.768609, 19.616769

Nezabudnite, prosím, že ste zodpovední pri opustení drezín na vedľajšej koľaji na Dobroči, Šánskom, Svätom Jáne alebo kdekoľvek inde VŽDY drezinu bezpečne uzamknúť retiazkou o koľajnicu tak, aby nemohla byť použitá nepovolanou osobou! Súčasne, prosím, vždy myslite i na možnosť predídenia alebo obídenia inou drezinou, idúcou za Vami.

Čo si mám obliecť a zobrať so sebou?

Trať vedie Hrončianskou dolinou s lesným porastom, preto odporúčame teplé a vetru odolné oblečenie, čiapky alebo čelenky. Odporúčame tiež deku na lavičku, piknikovú deku. V prípade, že sa chystáte na piknik v prírode, v Hronci na námestí si môžete zakúpiť špekačky, vodu a iné potreby v Potravinách.

Koľko drezín je k dispozícii?

K dispozícii je počas hlavnej letnej sezóny 14 cyklodrezín v hlavnom depe v Hronci.

Aká je história trate?

Trať bola postavená v časoch najväčšieho rozmachu drevospracujúceho priemyslu. Lesná úzkokoľajka v tomto úseku bola sprevádzkovaná už v roku 1909 za účelom prepravy dreva, neskôr sa stala s dĺžkou 132 km najdlhšou na Slovensku. V roku 1982 po nástupe automobilovej prepravy mala byť celá zošrotovaná, ale vďaka úsiliu dobrovoľníkov sa ju podarilo sčasti zachrániť a dnes slúži pre turistov. Trať preto prechádza bohatými lesmi a úsek Hronec - Šanske vedie krasovým územím Hrončianskou dolinou.

 

Ako si môžem požičať cyklodrezinu?

  1. Cyklodrezinu si musíte objednať vopred na www.cyklo.horehronie.sk
  2. Alebo si vo Vami vybraný dátum Vyhľadáte voľnú cyklodrezinu na: www.cyklo.horehronie.sk_vyhladavanie 
  3. Vyberiete si termín, 1 drezina sa požičiava na 1 celý deň / pol deň v Hronci a na 2 hodiny v Čiernom Balogu, kde sú ale cyklodreziny len mimo vlakovej sezóny.
  4. Vyplníte objednávkový list, ktorý automaticky vygeneruje aj nájomnú zmluvu na Vaše meno a kliknete na políčko Rezerovať
  5. Počkáte max. 24 hod. na potvrdenie Objednávky, ktoré Vám príde E-mailom. Bez tohto potvrdenia nie je Rezervácia platná.
  6. Keď Vám príde E-mailom potvrdenie Objednávky termín zapožičania si dreziny je záväzný
  7. V deň zapožičania dreziny sa musíte na miesto vyzdvihnutia dreziny  dostaviť presne v čas objednávky.
  8. Sprievodca s Vami podpíše Zmluvu o nájme, ktorá Vám bola zaslaná aj e-mailom v zmysle Rezervácie.
  9. Uhradíte poplatok za nájom cyklodreziny v hotovosti.
  10. Sprievodca Vás poučí o prevádzkových podmienkach, ktoré zároveň podpíšete a oboznámili ste sa s nimi pri online objednávke.
  11. Sprievodca Vám odovzdá zámku, aby ste si drezinu v prípade zastávky a opustenia dreziny, mohli pohodlne drezinu zamknúť a vydať sa na krátky výlet.
  12. Drezinu si v Konečnej zastávke musíte na trati otočiť podľa pokynov Sprievodcu.
  13. Drezinu vrátite do 17.00 do miesta odovzdania/vyzdvihnutia dreziny na Nástupnú stanicu Hronec – námestie, kde ju uzamknete zámkom.

 

Povinné bezpečnostné inštrukcie na riadenie cyklodreziny:

  1. Počas státia dodržujte bezpečnostnú vzdialenosť medzi cyklodrezinami 2 metre.
  2. Počas jazdy dodržujte bezpečnostnú vzdialenosť medzi cyklodrezinami 20 metrov.
  3. Počas jazdy cyklodrezinou je prísne zakázané vystupovať z cyklodreziny alebo sa pohybovať na cyklodrezine, zároveň sú deti do 10 rokov povinné pripútať sa bezpečnostným pásom.
  4. Počas otáčania cyklodrezín dodržujte bezpečnostnú vzdialenosť medzi 20 metrov.
  5. V miestach povolených na parkovanie cyklodreziny, ste povinný zatiahnuť ručnú brzdu a cyklodrezinu zaistiť proti pohybu alebo odcudzeniu priloženou reťazou o koľajnicu a uzamknúť zámkou s príslušným kódom.
  6. Počas celej doby prenájmu cyklodreziny ste povinný dodržiavať pokyny personálu a dopravné značky umiestnené na trati.
  7. Na križovatkách a priechodoch má vždy prednosť motorové vozidlo.
  8. Cyklodrezina má povinnosť zastávať, rozhliadnuť sa a následne keď je križovatka voľná prejsť na druhú stranu

Systém otáčania cyklodreziny:

  1. Cyklodrezinu v pomalej rýchlosti pristavte na otáčacie zariadenie ďalej len ,,točňa“.
  2. Cyklodrezinu bez osôb zaparkujte na točnu a zabrzdite hlavnou brzdou.
  3. Točňu so zabrzdenou cyklodrezinou na koľajniciach otočte v požadovanom smere jazdy.
  4. Uistite sa že točňa s cyklodrezinou je nasmerovaná správne a koľajnice sú spojené.
  5. Odbrzdite prázdnu cyklodrezinu a odparkujte v smere jazdy na koľajnice.